Den Haag mag doorgaan met bouwen, ook al zijn er geen voorzieningen in de buurt

Van Radio West 19 oktober
DEN HAAG – Den Haag mag blijven bouwen, ook al is er geen sport, zorg of groen in de buurt. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoners van de Haagse wijk Bezuidenhout sleepten de gemeente Den Haag voor de rechter, omdat zij vinden dat het ene na het andere woonproject wordt opgeleverd, maar de bijbehorende voorzieningen achterblijven. De bewoners wilden afdwingen dat de gemeente eerst moet zorgen voor meer basisscholen, zorg en sportplekken in de wijk. De Raad van State gaat daar niet in mee.
Een groep bewoners stapte naar de Raad van State, omdat ze bang zijn dat de voorzieningen er in de toekomst op achteruit gaan. 2500 mensen zouden al zonder huisarts zitten, de speeltuinen zijn overvol en er zijn grote wachtlijsten bij basisscholen. Dat terwijl ondertussen het ene na het andere nieuwe huis wordt neergezet.
De inzet was dan ook om een stokje te steken voor de komst van een nieuw woongebouw voor 220 woningen. Eerst moesten de voorzieningen in de wijk op peil komen, voordat er opnieuw nieuwe woningen komen. Maar, na de eerdere uitspraak van de Haagse rechtbank, gaat ook de Raad van State bij het hoger beroep niet mee in de zorg van de bewoners.

‘We zijn diep teleurgesteld’

De Raad van State vindt namelijk niet dat huisartsen, openbaar groen, sportvelden en basisscholen bij de eerste levensbehoeften horen. Die eerste levensbehoeften zijn volgens de Raad van State leidend bij het maken van bouwplannen. Daaronder vallen volgens de Raad van State: het hebben van een dak boven het hoofd en binnen redelijke afstand voldoende eten en drinken hebben. Die behoeften moeten wél op peil zijn, als er nieuwe woningen worden gebouwd.
Alle andere voorzieningen zijn dus minder belangrijk, of van latere zorg. ‘We zijn diep teleurgesteld met de uitspraak’, vertelt Jacob Snijders van wijkberaad Bezuidenhout. Volgens Snijders zijn de eerste levensbehoeften die de Raad van State noemt niet meer genoeg en moet het ook leefbaar zijn voordat er mensen komen wonen. ‘Daar horen ook voorzieningen bij.’