Na 10 jaar komt Post NL weer thuis 27 november 2021

Lees hier de historie van het Post NL gebouw

 

PostNL betrok op 31 mei het oude stations postkantoor als hoofdkantoor. Na 10 jaar komt het thuis in een hernieuwd monument. Een monument dat herontwikkeld is. Het gebouw is voorzien van de laatste technische snufjes als Warmte en Koude Opslag, led verlichting. Bovendien ingericht volgens de nieuwste inzichten op het gebied van kantoorbehuizing.

Verbonden met postbezorging

Vanaf eind 19e eeuw tot ver in de negentiger jaren van de vorige eeuw werd de post per spoor vervoerd. De ligging naast het Station Hollands Spoor is daarmee verklaard. Postbezorging en sorteren gebeurde toen nog door het staatsbedrijf PTT. Het stations postkantoor is een ontwerp van G.C. Bremer, van 1924 tot 1945 de toenmalige rijksbouwmeester. Met de bouw werd in 1940 begonnen. Nadat het werk in 1942 was stilgelegd, werd het na de oorlog weer hervat. De sculpturen aan de buitengevel zijn omstreeks 1946 ontworpen door Hildo Krop. Die ook verantwoordelijk is voor de meeste sculpturen op Amsterdamse bruggen.

Beeldhouw werk Hildo Krop

 

Rijksmonument

Het stations postkantoor is een rijksmonument. In de omschrijving staat bij dit rijksmonumenten geschreven. Het stations postkantoor is van algemeen belang vanwege: 

De cultuurhistorische waarde; als uiting van de opkomst van de verzorgingsstaat in de periode van de wederopbouw. De aanwezigheid van monumentale beeldhouwkunst van de beeldhouwer Hildo Krop verhoogde de cultuur historische waarde.

De architectuurhistorische waarde; door de hoogwaardige architectonische kwaliteit van het gebouw en het materiaalgebruik. De functie van respectievelijk sorteervleugel en kantoorvleugel is afleesbaar aan de vormgeving van de gevels.

De stedenbouwkundige waarde; vanwege de markante ligging in de nabijheid van het spoorwegstation Den Haag Hollands Spoor;

Herontwikkeld

Door beleggingsmaatschappijen  LIFE en SENS is het stations postgebouw her ontwikkeld tot een state of the art kantoorgebouw. Dat kantoorgebouw is aangekocht door Perial Asset Management en verhuurd aan Post NL. Het imposante monumentale gebouw is in de afgelopen 18 maanden ingrijpend verbouwd door bouwcombinatie JP Van Eesteren – BESIX en installateur Unica. Het monumentale gebouw werd onder architectuur van KCAP Architects & Planners getransformeerd tot een state of the art hoofdkantoor met een omvang van circa 25.000 m2. Een plek waar mensen werken, maar vooral elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Gert Jan Smit, partner van SENS real estate, bevestigt het als volgt: ‘Met deze duurzame transformatie krijgt een prachtig rijksmonumentaal pand een nieuw leven. Tien jaar nadat het Stations Postgebouw verruild werd voor een ander kantoor, komt Post NL weer thuis.